Een veel gemaakte fout als gebruiker is ‘denken vanuit het systeem’, terwijl je moet denken vanuit het proces en het systeem is daarbij ondersteunend. In Nazca vind ik een partner die op deze manier kan meedenken.
Hans Muilkens - Programmamanager Stedin
Als Programmamanager van de afdeling Wettelijke Operationele Veiligheid (WOV) van Stedin implementeert Hans Muilkens het veiligheidsbeleid. Het veiligheidsbeleid voor bodem wordt binnen de afdeling Veiligheid Gezondheid Milieu Kwaliteit (VGMK) gemaakt maar geïmplementeerd door de afdeling WOV, inmiddels is er een bodemdesk met 35 medewerkers.
Het implementatieplan voor de bodemdesk is in 2016 gemaakt en vanaf dat jaar loopt ook de samenwerking met Nazca. De wens van Stedin was het invoeren van een eenduidig proces voor het gehele werkgebied van Stedin en een ondersteunend systeem waarbij alle openbare bodemdata van de overheid in te zien is en te bevragen.
Proces vs. Systeem
Als netbeheerder van de provincie Zuid-Holland, Utrecht een deel van Noord-Holland en Friesland distribueert Stedin gas en elektra binnen Nederland. Voordat er gegraven mag worden in de grond moet er gekeken worden welke veiligheidsmaatregelen er genomen moeten worden in het kader van de ARBO-wet en of er milieumaatregelen noodzakelijk zijn in het kader van de Wet Bodembescherming (WBB). Stedin raadpleegt deze data inmiddels op jaarbasis zo’n 30.000 keer. In 2016 werden er 13.000 (voor)onderzoeken op het gebied van bodem uitgevoerd, een toen omslachtig en handmatig proces. De bodemonderzoeken werden bewaard in projectmappen en werden niet hergebruikt. De werkvoorbereiders van Stedin werken in verschillende gemeenten waar de informatievoorziening allemaal anders geregeld was en dat vergde veel tijd.
In de zoektocht naar een passend systeem vond Hans de Bodem Beheer Module (BBM) van Nazca. Naast een passend systeem was Hans ook op zoek naar een leverancier die niet enkel kennis heeft van het ontwikkelen van software en het ontsluiten van de openbare data, maar ook op de hoogte is van Wet,- en Regelgeving binnen de thema’s waar Stedin mee te maken heeft. Goede inhoudelijke vakkennis helpt om de juiste keuzes te maken in het heden en altijd rekening te houden met de toekomstige ontwikkelingen.
In de samenwerking met Nazca is er sprake van open en eerlijke communicatie, waardoor er ruimte is voor discussie. Goede gesprekken waarbij de juiste vragen worden gesteld door dit innovatieve bedrijf. Door het verbinden van onze expertises versterken wij elkaar en kunnen wij gezamenlijk grote stappen zetten.
Hans Muilkens - Stedin
Inmiddels heeft de afdeling WOV een eigen bodemdesk, waarbij de medewerkers Stedin-collega’s voorzien van de informatie rondom eventuele maatregelen op het gebied van veiligheid en milieu. Indien een automatisch vooronderzoek door de BBM een onverdachte uitslag geeft kan de werkvoorbereider direct verder met zijn werk zonder inbreng van de medewerkers van de bodemdesk. Dit is bij zo’n 5.000 rapporten (op jaarbasis) het geval op basis van vooraf vastgestelde beslisregels in de BBM. Enkel bij de verdachte en complexere gevallen wordt de uitslag van de BBM (het rapport) opgepakt door de medewerkers van de bodemdesk. De Bodemdesk medewerkers zijn gestart met het ondersteunen van de planmatige werkzaamheden, maar vanaf 1 maart 2021 worden alle afdelingen ondersteund. Alle afdelingen volgen nu één proces en dat scheelt Stedin flink tijd. Met name het inzichtelijk maken van reeds uitgevoerde onderzoeken leidt tot een besparing en daarin heeft de applicatie van Nazca een rol. Het proces en het systeem kun je niet los van elkaar zien..
Hoe groeien we samen verder?
Gedurende de samenwerking hebben Stedin & Nazca de applicatie gezamenlijk doorontwikkeld door het toevoegen van de mogelijkheid om ook het eindproduct van Stedin op te slaan binnen de applicatie. Dat heeft als voordeel dat medewerkers van Stedin inzicht hebben in voorgaande conclusies bij een bepaald tracé of project zowel visueel op de kaart als in de bijbehorende documentatie.
Voor de toekomst verwacht Hans uitdagingen rondom de implementatie vanuit de nieuwe Omgevingswet, maar is positief nieuwsgierig. Zo vertelt hij ook over de toekomstige samenwerkingsverbanden met waterleidingbedrijven, die ook graafwerkzaamheden moeten uitvoeren en waar overlap zit in het proces. Het is het waardevol dat er een uitwisseling van data en gegevens plaatsvindt binnen de applicatie.
En in de nabije toekomst ligt de focus op verdere automatisering door het toevoegen van extra beslisregels in de Bodem Beheer Module. Een ontwikkeling die bijvoorbeeld op korte termijn in productie wordt genomen is het toetsen van (analyse)data om zo een uitspraak te kunnen doen over permeatie risico voor waterleidingen. Op deze wijze kunnen waterleidingbedrijven snel een inzicht krijgen in welk materiaal voor de te leggen leiding men kan gebruiken.
In een eerlijke samenwerking is er ruimte voor open discussies, wat uiteindelijk leidt tot een mooi product en dat is alleen mogelijk met deze goede synergie. Ik ken het vanuit mijn tijd waarin ik werkzaam was op de ICT afdeling: als gebruiker probeer je vaak mee te denken met de programmeur, daaruit ontstaan aannames en dat wil je niet. Het fijne aan de gesprekken met Nazca is de diversiteit in expertises, waardoor er vragen worden gesteld voor het daadwerkelijke ontwikkelen van de applicatie, waar je (nog) niet altijd aan hebt gedacht wat leidt uiteindelijk tot een nog betere oplossing en dienst.
Hans Muilkens - Stedin
Meer weten over de Bodem Beheer Module
Stedin is netbeheerder in het grootste deel van de Randstad, waaronder Den Haag, Utrecht, Rotterdam en het Rijnmond haven- en Botlekgebied. Drukke, stedelijke gebieden met complexe infrastructuur, waar de afhankelijkheid van energie groot is en energie altijd beschikbaar moet zijn. Om te wonen, werken en leven. Daarnaast beheert Stedin de energie-infrastructuur in de regio’s Kennemerland, Amstelland en Noordoost Friesland. Stedin heeft op dit moment (juli 2021) zo’n 5.000 medewerkers in dienst.