Wij zijn blij en trots dat de gemeente Eindhoven ervoor gekozen heeft om onze meetfiets te gebruiken om inwoners te betrekken bij hun leefomgeving. De meetfiets beschikt over verschillende meetapparatuur om fijnstof, stikstof, broeikasgassen en geluid te meten.
Marie Claire Eichhorn - Nazca Solutions
Met de komst van de Omgevingswet komt de nadruk steeds meer te liggen op het feit dat ideeën en wensen van inwoners en ondernemers ten grondslag liggen aan nieuwe plannen en ontwikkelingen in de omgeving. Op lokaal niveau met elkaar als inwoners, ondernemers en gemeente samen ontwerpen en werken aan de leefomgeving.
Inzicht in de luchtkwaliteit van waar iemand woont wordt alleen maar belangrijker. Hoe mensen zaken als, bv. geluid en luchtkwaliteit, ervaren blijft vaak een subjectieve kwestie. In de Eindhovense wijk ’t Ven willen de bewoners graag onderzoeken of hun gevoel ook past bij daadwerkelijk gemeten waarden (gehalten). In samenwerking met de gemeente Eindhoven en het Wijkoverleg is de meetfiets gekozen om te helpen dit doel te realiseren.
We zitten hier langs de ‘dirty mile’ zoals wij het noemen: anderhalve kilometer zwaar vervuilende industrie. We zijn al vanaf september in gesprek met de gemeente om daar iets aan te doen. Daarvoor zijn concrete gegevens nodig.” De fiets gaat daarbij helpen. Elk kwartier wordt er een opname gemaakt. Vrijwilligers gaan er al fietsend mee door de wijk en zullen op cruciale punten ook een kwartier pauze nemen. De fiets is ontwikkeld door Nazca Solutions en Centric en werd vorig jaar gedemonstreerd op een bijeenkomst over schone lucht waarbij ook het Wijkoverleg aanwezig was. ,,Die willen wij hebben!”, had Van Bakel toen geroepen.
Gerard van Brakel - Wijkoverleg Eindhoven - Quote uit Eindhovens Dagblad
Inzicht in data
De data, die door de meetfiets verzameld worden, zijn direct via een online platform in te zien voor de gemeente en de inwoners.
Sensor nu geïmplementeerd op een meetfiets, maar mogelijkheden zijn eindeloos.
De sensor units zoals nu geïmplementeerd op de meetfiets kunnen ook op andere wijze toegepast worden bijvoorbeeld op een lantaarnpaal of ander object in de leefomgeving. Daarnaast kunnen de sensoren ook als middel gebruikt worden bij toezicht en handhaving van bedrijven. Kortom het hoeft niet per se een fiets te zijn, alhoewel het natuurlijk heel makkelijk is als collega’s rondfietsen met deze mobiele sensoren en actuele data ophalen voor inzicht in de luchtkwaliteit.
Meer informatie
Meetfiets is voor gemeenten een laagdrempelige manier om inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit door al fietsend de broeikasgasconcentraties te meten. Niet alleen broeikasgassen worden gemeten: ook zie je per locatie wat de fijnstofgehalten zijn en waar en wanneer er sprake is van geluidsoverlast. De gemeten gegevens zijn real-time inzichtelijk in het bijgeleverde dashboard. Zo ben je als gemeente snel up-to-date op een eenvoudige, groene, gezonde en toekomstbestendige manier. Wilt u als gemeente, omgevingsdienst of provincie nu ook samen met uw inwoners de meetfiets gebruiken of meer informatie, neem gerust contact op met Marie-Claire Eichhorn.