Onduidelijkheid over PFAS en omgevingsdata
Tijdens het Nazcafé waren er presentaties uit de hele keten: meten, analyseren, bodemkaart en advies. Naast Antea Group, Lievense, Synlab en Nazca Solutions hield ook Michiel van der Hast van Kenniscentrum PFAS een presentatie.
In de gezamenlijke presentatie van Ivar Lanting (Antea Group) en Paul Karels (Lievense) gaf Ivar aan dat onderzoek van Sweco voor de provincie Noord-Holland en Antea in de provincie Groningen in het kust- en duingebied, maar ook op de Waddeneilanden, verhoogde concentraties PFAS aantoonden. De oorzaak daarvan is nog een mysterie.
Verder liet gastspreker Vincent Le Sage van Synlab weten dat zij van het RIVM de raarste dingen, zoals een teflonpan en strooizout, kregen om te testen op PFAS. Het illustreert dat er nog veel onduidelijk is over waarin en in welke hoeveelheid PFAS aanwezig is.
Marie-Claire Eichhorn van Nazca Solutions vertelde tijdens de presentatie dat ondanks de uitdagingen die er zijn vanwege het tijdelijk handelingskader, Nazca wel ondersteuning en hulp biedt vanuit bestaande kennis. In deze fase zijn veranderingen in toetsing nog mogelijk, maar er is al wel een toetsingsmodule ontwikkeld. Schiphol is hierin de eerste partner om de toetsingsmodule te testen, nadat de module akkoord bevonden is hebben de klanten de keuze om het te integreren in Nazca Bodem.
Welke uitdagingen zijn er?
Het ging zowel in de breedte als de diepte over PFAS en omgevingsdata.
Er kwamen diverse onderwerpen aan bod, zoals bodemkwaliteitskaarten, data uitwisseling & gebruik, nieuw perspectief voor ‘van veldonderzoek naar lab’ en visie van de toekomst.
Beleidsmedewerkers en bodemspecialisten brachten we tijdens het Nazcafé samen, waardoor vanuit presentaties en stellingen échte gesprekken ontstonden. Deelnemers deelden hun opgedane ervaringen en ze keken er naar vanuit diverse invalshoeken. Dit zag je terug in de reacties op de stellingen, waarin bij de ene stelling iedereen het volledig met elkaar eens was, en bij andere stelling de reacties uiteenlopend waren.
Dagvoorzitter Camille van der Harten van GeoBusiness ziet de grote uitdaging in goed communiceren en op basis van goede gegevens, realistische afspraken maken tussen overheid en commerciële partijen.